Verschil creditcard en debitcard

Het verschil tussen de creditcard en debitcard
Tegenwoordig zijn er twee belangrijke betaalpassen op de markt, namelijk de creditcard en de debitcard. Wat is het verschil tussen deze twee? Waar moet ik voor kiezen, naast mijn normale bankpas? Er is een groot verschil tussen de creditcard en de debitcard en daarom is het goed om even verder te lezen, zodat jij de goede keuze maakt wat betreft de aanschaf van een credit of debitcard.

Een creditcard

Een creditcard is een kaart die je gebruikt om bepaalde aankopen mee te doen. Deze aankopen heb je echter nog niet echt betaald, je staat alleen garant voor de aankoop. Op deze manier sta je dus eigenlijk bij een bank in het rood. Immers, je moet hen nog geld betalen voor hetgene wat zij jou zojuist hebben voorgeschoten. De creditcard kun je alleen verkrijgen als je kunt aantonen dat je voldoende geld binnenkrijgt om deze leningen ooit terug te betalen. Je krijgt bijvoorbeeld maandelijks een afschrift van de dingen die de bank voor jou heeft voorgeschoten en deze factuur moet je vervolgens betalen. De bank wil zeker weten dat zij het geld echt terugkrijgen, dus zij doen er alles aan om te weten dat ze dit terugkrijgen. Zo moet je bij het aanvragen van een creditcard een aantal documenten overleggen om dit aan te kunnen tonen.

Een debitcard

Een debitcard werkt eigenlijk precies andersom en houdt in dat je betaalt van je eigen rekening. Je koopt dus dingen van een bepaald budget wat op jouw bankrekening staat. Op deze manier ben je dus niemand iets verschuldigd en is de aankoop ook rond. Dit werkt dus helemaal anders dan bij een creditcard, waarbij de bank eerst voor jou betaalt. Bij een debitcard heb je echter wel altijd voldoende saldo nodig. Je kunt dus geen aankopen, doen als je geen geld hebt.

Voordelen en nadelen
Zowel de creditcard als de debitcard hebben voor- en nadelen. Het verschilt per persoon wat voor voorkeur je hebt voor een bepaald pas. De een vindt het prettiger om geld uit te geven wat hij ook daadwerkelijk al heeft, de ander neemt genoegen met het feit dat hij weet dat hij over een tijdje het geld binnen krijgt. Het is dus heel persoonlijk welke kaart je prettig vindt om te gebruiken. Kijk vooral eens naar de voorwaarden van de kaarten, zodat je nog meer kan weten wat de verschillen zijn.

Advertentie